טוקסופלזמוזיס זו מחלה שפוגעת בחתולים וביונקים נוספים. הגורם למחלה הוא פרוטוזואה שנקראת טוקסופלזמה גונדי. מדובר על ייצור חד תאי שההתרבות שלו מתאפשרת רק בגופו של חתול. אך החתולים מעבירים את הטוקסופלזמה ליצורים אחרים כולל בני אדם וחיות. החתול נחשב למאכסן עיקרי של הטפיל ואילו יונקים אחרים יכולים לשמש כמאחסני ביניים שלו. הטפיל נחשב לשכיח, אך יחד עם זאת מחלות נגרמות בגינו באופן נדיר בלבד.
טוקסופלזמה והריון
מרבית בני האדם לא יפתחו סימני מחלה בגין חשיפה לטוקסופלזמה. הסיכון העיקרי הינו עבור נשים הרות וכן לאנשים שלהם מערכת חיסונית חלשה. אישה בהריון שנחשפת לטפיל עלולה להידבק והתוצאה היא נזק לעובר חלילה. זה למעשה הקשר שקיים בין טוקסופלזמה להריון. וזה מקור החשש של נשים הרות או כאלה שמתכננות הריון להיחשף לחתולים. חשוב לציין שבארץ הדבקה בהריון לא נפוצה והמידע הקיים מקורו במחקרים שנערכו בבלגיה ובצרפת. יחד עם זאת חשוב מאוד להקפיד על כללי הזהירות ולהימנע ממגע מסוכן.
איך
אפשר להידבק בטוקסופלזמה?
הדבקה בטפיל הינה אוראלית - דרך הפה. ההדבקה עלולה להתרחש כתוצאה ממגע עם צואת החתול בארגז החול או בטיפוח הגינה. בנוסף קיימת אפשרות הדבקה באכילה של בשר שאינו בושל כראוי. לדוגמה, אכילת סטייק מדיום רייר עלולה להדביק את האוכל במחלה.
האם מסוכן לגדל חתול בבית?
יש נשים היסטריות שממהרות להסיק מסקנות על עצמן ועל החתול שלהן לקראת הריון, יש משפחות שמחפשות למסור את החתול או ממהרות להחליט על פרידה בגלל הריון צפוי. אך למען האמת אפשר להמשיך לגדל חתול ולא צריך לחפש מי למסור אותו. מה שכן - חובה להימנע לחלוטין ממגע עם צואת החתול וכן עם כלי האוכל שלו. מעבר לזהירות זו שנדרשת לעניין החתול, יש כללים נוספים וחשובים אף הם; להקפיד על רחיצת ידיים בסבון לפני כל אכילה. להימנע ממאכל של ביצים לא מבושלות וחלב שאינו מפוסטר. כללים אלו רלוונטיים לכל אישה בלי קשר לחתול שהיא מגדלת או לא מגדלת.
נזקים של המחלה
כאמור, אדם בריא לרוב לא יסבול מהמחלה בכלל, או יפתח תסמינים בדומה לשפעת. אך באישה בהריון שנדבקת, הטפיל עלול לעבור דרך השליה ולהדביק את העובר. הדבקה כזו עלולה להזיק ולגרום לפגיעה מוחית קשה או פגיעה בעיניים של העובר. הדבקה ניתן לזהות באמצעות בדיקת דם. בבדיקה ניתן לזהות מחלה בהווה או עדות להידבקות במחלה שהתרחשה בעבר. אמנם כיום בדיקה זו אינה בדיקה שגרתית, אך אישה שמתכננת הריון ומעוניינת לבדוק אם כבר התפתח בגופה חיסון נגד הטפיל תוכל לעשות זאת. כמו כן יש מקרים בהם אישה הרה נחשפת ואז יומלץ על ביצוע בדיקות שונות כדי לבדוק את העניין. במקרים רבים תופנה האישה על ידי רופא הנשים לסקירת מערכות העובר כדי לאתר נזקים.