טוקסופלסמוזיס זו מחלה שנגרמת על ידי טפיל בשם Toxoplasma gondii. הטפיל הזה פוגע בבעלי חיים רבים ובעיקר בכבשים ובחתולים. גם בני אדם עלולים להידבק ולסבול מהמחלה. כמו כן בעלי חיים נוספים משמשים כנשאים של המחלה. בין היתר מדובר על חרקים, תולעים ודגים. הדבקה בטפיל עשויה להתרחש בשתי אפשרויות. מצואת החתול ומרקמות הגוף של בעלי חיים. אמנם יש נשים שתשקולנה להוציא את החתול מהבית בגין ההריון. אך המומחים בתחום סוברים שאין צורך לעשות זאת. כי אם מודעות והבנה בדבר אופני ההדבקה ניתן להמשיך לחיות בשלום עם החתול וגם לשמור על התנהלות תקינה שתמנע הדבקה.
הטפיל והחתול
חתול שיש לו טוקסופלזמוזיס לא מראה תמיד סימנים של מחלה. אם כי הטפיל נוכח בצואה ועלול להדביק את מי שבא במגע עם הצואה. כן ייתכנו סימני מחלה בחתולים, אם כי במרבית החתולים הבוגרים הסימנים יהיו קלים ולא יאובחנו. אצל חתולה בהריון הטפיל עשוי לעבור אל העוברים ולהזיק להתפתחות התקינה שלהם.
טפיל טוקסופלמוזיס ובני אדם
במרבית המקרים מבוגר בריא לא יסבול מתסמינים משמעותיים בגין הידבקות בטוקסופלזמה, יהיו מקרים בהם לא יהיו סימפטומים כלל, אך יהיו מקרים בהם יתגלו תסמינים שדומים לשפעת. אך כאשר אישה בהריון נדבקת בטפיל העניין מורכב יותר. זאת בגין העובדה שהטפיל יכול לעבור דרך השליה ולהגיע לעובר. מה שעלול לגרום לפגיעה בעיניים וכן לפגיעה מוחית.
אבחון הידבקות בטפיל
כדי לאבחן הידבקות בטפיל יש לבצע בדיקת דם. הבדיקה יכולה לאבחן מחלה פעילה או סימנים להידבקות בעבר. אישה שחלתה בעבר תהיה מחוסנת והיא לא עתידה לחלות שוב. מה שאומר שאם זוהו נוגדנים בגוף האישה היא תהיה רגועה יותר בדבר הידבקות במחלה על כל המשמע מכך. המידע בנושא זה מגיע מחו"ל, בארץ לא דווח על נשים הרות שנדבקו בטפיל. אם כי חשוב לכל אישה להקפיד על ההנחיות ולשמור על בריאותה כדי למנוע מצבים מסוכנים ונזקים לעובר בגין הדבקה בטפיל.
ואם אישה אינה מחוסנת מה עליה לעשות?
אם אישה אינה מחוסנת והיא בהריון, עליה להיות זהירה ולמנוע מצב של הדבקה. כל אישה צריכה להיזהר ובמיוחד אם היא מגדלת חתול. עליה להפקיד על היגיינה ועל רחיצת ידיים בסבון. חובה להימנע ממגע עם צואת החתול. כמו כן על האישה להימנע ממאכלי בשר שלא בושלו כראוי וכן מאכילת ביצים לא מבושלות או חלב שאינו מפוסטר. רחיצת הידיים לפני כל ארוחה בסבון חשובה ביותר. אם אישה בהריון נדבקה בטפיל עליה לבצע בדיקות מקיפות וסקירות מערכות קפדנית שיחפשו סימנים של פגיעה מוחית, הגדלה בטחול או בכבד וכן פיגור בהתפתחות איברים. אבחון הידבקות בטפיל תתבצע באמצעות בדיקת מי שפיר, אותה מבצעים החל משבוע 19 להריון. במקרים בהם האם נדבקה ניתן לתת תרופה מתאימה שתמנע הדבקה עוברית.