בלוטת התריס, אחת הבלוטות המשמעותיות בגוף האדם שתפקוד גבוה או נמוך שלה מוביל לשלל סימפטומים לא נעים, קיימת גם אצל חתולים, וגם הם עלולים לסבול מפעילות יתר שלה - היפרתירואידיזם. ממה נגרם מצב של היפרתירואידיזם, כיצד נאבחן אותו והאם ישנו טיפול יעיל? כל המידע החשוב במאמר הבא. יתר פעילות של בלוטת התריס, או בשם הלועזי היפרתירואידיזם, היא בעיה הורמונלית שכיחה. תופעה זו מוכרת היטב לבני אדם, אך היא קיימת לא רק אצלנו אלא גם אצל החברים על ארבע, ובפרט אצל חתולים. התופעה שכיחה בעיקר בקרב חתולים מבוגרים וזקנים, ובאה לידי ביטוי בסימפטומים שונים. חשוב להכיר את המצב הרפואי הזה, ולהבין מתי נחשוד בו וכיצד נטפל בו.
מהו מצב של היפרתירואידיזם?
בלוטת התריס היא אחת הבלוטות החשובות ביותר בגוף. בלוטה זו, למעשה, אחראית על הסדרת הפעילות ההורמונלית בגוף ועל כן חריגה ברמת הפעילות שלה אל פחות או מעבר לרמת הפעילות הנחשבת תקינה, מובילים להפרעה בתפקוד התקין.
הגורמים ליתר פעילות של בלוטת התריס אצל חתולים
לא ידוע לנו מה גורם למצב של היפרתירואידיזם, אך שינוי בבלוטה הינו מצב נפוץ. ישנם מקרים נדירים, המובילים לאחוז או שניים מהאבחנות ביתר פעילות של בלוטת התריס, בהם הגורם לשינוי בבלוטה הינו סרטני.
סימני יתר פעילות בלוטת התריס אצל חתולים
הסימפטומים למצב של היפרתירואידיזם שונים ומגוונים, לא כולם יופיעו אצל כל חתול. יחד עם זאת, חלקם נפוצים ומשמעותיים יותר לאבחון מאחרים. אחד הביטויים הראשונים לפעילות יתר של הבלוטה הוא שריפה מוגברת של אנרגיה, כך שאם החתול שלכם אוכל כרגיל או אף מגלה לאחרונה רעב בולט יותר, ולמרות זאת נראה שאיבד ממשקלו, יש לקחת בחשבון שזהו סימפטומים משמעותי להיפרתירואידיזם. סימפטומים מוכרים אחרים הם עלייה בצמא ובכמויות השתייה, היפראקטיביות, עצבנות, שינויים במראה הפרווה, הקאות, שלשולים והתרחקות ממקורות חום.
כיצד יש לפעול אם נתקלים בתסמינים של היפרתירואידיזם?
במידה ואתם נתקלים בסימפטומים שהוזכרו בסעיף הקודם, בדגש על ירידה מהירה במשקל, חשוב לפנות בהקדם לווטרינר המטפל על מנת לאשר או לשלול מצב של היפרתירואידיזם.
אבחון יתר פעילות של בלוטת התריס אצל חתולים
הווטרינר יערוך לחתול בדיקה גופנית, שלעתים תאפשר לזהות במישוש את ההגדלה של הבלוטה. בנוסף, יערכו לחתול בדיקות דם ושתן, לזיהוי רמת ההורמונים המופרשת. חשוב לא לדחות את הפנייה לאבחון שכן ככל שהסימפטומים נעשים חמורים יותר, עלול מצב של יתר פעילות בבלוטת התריס להוביל לסיבוכים נוספים כגון מחלת כליות או כשל לבבי, שהינם כמובן מסוכנים מאוד לשלומו של החתול האהוב שלנו.
הטיפול ביתר פעילות של בלוטת התריס
ישנן כמה אפשרויות לטיפול במצב של יתר פעילות של בלוטת התריס. ניתן לטפל באמצעות תרופה, שלא תוביל לסיום המחלה אך כן תשיג הקלה בסימפטומים. לחילופין, לעתים בוחרים באפשרות של ניתוח, שמוביל להפסקת ההפרעה אך כמובן כרוך באשפוז, הרדמה וסיכונים הנובעים מכך. בנוסף, לעתים ניתן להשיג שיפור עקב שינוי תזונתי.