גורם תמותה עיקרי בכלבים הוא מחלת לב בקבליר קינג צ'ארלס. כלבים מגזע זה ברחבי העולם כולו מתמודדים עם המחלה הניוונית הזו שפוגעת בשסתומי הלב והם אינם מאפשרים פעילות לב תקינה. מה שקורה בהמשך זה אי ספיקת לב וכשל לב, מה שגורם למוות. המחלה בכלבים מגזע קבליר קינג צ'ארלס הינה מחלה גנטית, והסטטיסטיקה מציגה מצב בו מחצית מהכלבים יתמודדו עם תסמיני מחלה עד גיל חמש. מרבית הכלבים יפתחו סימני מחלה בגיל עשר ויזדקקו לטיפול. המחלה הינה ניוונית והיא מתפתחת במהלך השנים ופוגעת בכלב ובאיכות החיים שלו ככל שהיא מחמירה והלב מפסיק לתפקד ביעילות כפי שהוא צריך ואמור לתפקד כדי להצליח להזרים דם נקי לכל הגוף של הכלב.
מהי מחלת הלב?
מדובר על מחלת לב ניוונית שפוגעת בשסתומי הלב ובעיקר בשסתום המיטראלי. המחלה פוגעת בתפוקה של הלב בגין התעבות של השסתומים וחוסר פעילות יעילה שלהם. במצב מתקדם נותר מצב של אי ספיקת לב. מצב בו אמנם הלב פועם עדיין אך הוא מתקשה לבצע את הפעולה כנדרש. כך שלא מסופק דם לכל הגוף. המחלה הנפוצה ביותר היא מחלת שסתומים מיטראלית.
אבחון מחלת לב בקבליר קינג צ'ארלס
היות ואחוזי המחלה בכלבים אלו הינו גבוה, צריך כל כלב קבליר קינג צ'ארלס להיבדק אצל הוטרינר. תתבצע בדיקה של רשרוש ואוושה בלב. כאשר אוושה או פרפור הם אכן סימן לכך שקיימת פגיעה מסוימת בשסתומי הלב ונוצרה דליפה של דם בכיוון הלא נכון. במידה והאוושה או הרשרוש לא נעלמים לאחר תקופה של מספר חודשים הדבר מעיד על התפתחות מחלת לב.
מהם הסימנים למחלת לב בקבליר קינג צ'ארלס
יש מספר סימנים שעשויים להציע על מחת לב בקבליר קינג צ'ארלס. כאמור אוושה או רשרוש בלב, שיעולים, ירידה במסת השריר, חוסר סבילות לפעילות פיסית, התקפי חולשה והתעלפויות, הצטברות מים בבטן, קשיי נשימה עד לסכנת מוות, ירידה במשקל ועוד.
איך מאבחנים מחלת לב בקבליר קינג צ'ארלס?
בכל ביקור אצל וטרינר תתבצע בדיקה כללית כמו גם הקשבה עם סטטוסקופ לפעילות הלב והריאות. יתבצעו צילומי רנטגן של בית החזה של הכלב, בדיקת דופק וקצב נשימה, אקו של שריר הלב, מדידת לחץ דם ועוד. הנתונים שמתקבלים מהבדיקות מאפשרים לאבחן את המחלה, את רמת החומרה שלה ואת הטיפול הנדרש לכלב בהתאם למצבו.
מהו הטיפול המומלץ במחלה?
הטיפול ייקבע לפי חומרת המחלה. זאת בהתאם לסימנים הקליניים ולפי הממצאים של בדיקת אקו לב. הטיפול יכלול מספר היבטים. מתן תרופות לחיזוק הלב לשם שמירה על לחץ הדם ולשיפור היעילות של פעילות הלב. בהתאם למצב ולחומרת הסימנים הקליניים ייקבעו התרופות הנחוצות. על הכלב לאכול תזונה עשירה בחלבון ודלת מלחים. הפעילות הגופנית תהיה מתונה מאוד ומותאמת למצבו.