תסמונת קושינג זו הפרעה הורמונלית שנפוצה בקרב כלבים. התסמונת נוצרת במצב של עודף קורטיזון בדם. העודף של הקורטיזול מוגדר כהרעלה כרונית שנובעת מהפרשה מוגברת בבלוטת יותרת הכליה. התופעה עלולה להיווצר גם מטיפול מתמשך בתרופת קורטיזון במינון גבוה. באופן בריא יש להורמונים תפקיד חשוב של שמירה על כל מערכות הגוף ועל תפקוד תקין. תסמונת קושינג פוגעת בפעילות של כלל המערכות בגופו של הכלב. הכלב סובל כתוצאה מכך מחוסר נוחות, מקשיים בתפקוד וכן מכאבים באברים שונים בגופו. התסמונת נחשבת גם כמסכנת חיים.
מי עלול ללקות בתסמונת קושינג בכלבים?
כלבים מכל הסוגים, גזעים גדולים וקטנים, כלבים גזעיים ומעורבים. אך מי שחשוף במיוחד לפתח את התסמונת אלו כלבי בוקסר, דקל, ביגל, פודל וכן כלבים שמעורבים בגזעים הללו. יש לציין גם כלבות נוטות ללקות בתסמונת המדוברת יותר מכלבים זכרים. במרבית המקרים המחלה תופעה בכלבים בגילאי שש עד שמונה.
מהם הגורמים לתסמונת קושינג?
במרבית המקרים המחלה נגרמת בגין הפרעה בבלוטת יתרת המוח - ההיפופיזה. זו גורמת להפרשה מוגברת של הורמון קורטיקוטרופין. ההורמון הזה גורם לבלוטות של יתרות הכליה להפריש כמות מוגדלת משמעותית של קורטיזון לגופו של הכלב. ביתר המקרים המחלה נובעת בגין גידול בבלוטות יתרות הכליה.
התסמינים של תסמונת קושינג בכלבים
תסמונת קושינג עלולה להתבטא בתסמינים שונים. גם סימן אחד או שילוב של כמה מאלו המפורטים להלן מחייבים התייחסות וטיפול מתאים. בין היתר: שתייה בכמות גדולה, פרווה דלילה וחסרת ברק, נשירת שיער, חוסר אנרגיה, עור דק, חולשת שרירים ועוד.
כיצד מאבחנים תסמונת קושינג?
את התסמונת ניתן לאבחן לפי סימנים אופייניים של המחלה. הרופא הווטרינר שיאבחן יבצע גם בדיקות דם כדי לקבוע באופן וודאי האם הסימפטומים נגרמים בגין תסמונת קושינג. חשוב לדעת שניתן לטעות לא פעם בזיהוי תופעות כאלו ואחרות ולא לקשר אותם למחלה. לדוגמה, נשירה של השיער עלולה להתפרש אצלכם כתופעה שגרתית בגין עונת מעבר וכדומה. זו הסיבה חשוב לשים לב לסימפטומים כאלו ואחרים ולפנות עם הכלב לבירור וטרינרי במקרה של סימנים בריאותיים שעלולים להיות קשורים לתסמונת קושינג. לעיתים הכלב לא מפתח תסמינים ואז המחלה תתגלה בבדיקה כללית שנערכת אחת לחצי שנה מגיל שבע ואילך. הבדיקות תוכלנה לגלות האם הכלב סובל מהתסמונת וממחלות נוספות שנלוות אליה. כי כלבים רבים מפתחים מחלות נוספות שמלוות את התסמונת כמו דלקת כליות, סוכרת, פגיעה בחילוף חומרים, דיכוי מערכת החיסון ועוד.
איזה טיפול מומלץ לכלב שלוקה בתסמונת קושינג?
הטיפול במחלה ייקבע לפי הסיבה שגרמה להתפתחות התסמונת. אם הסיבה היא הפרעה בבלוטה של יתרת המוח, הוא יקבל טיפול כימותרפי בבליעת כדור. את הטיפול יהיה עליו לקבל לכל החיים. הטיפול הזה הורס חלק מהרקמה של יתרות הכליה וכך מפחית את ייצור הקורטיזון בגוף. חשוב לעקוב אחרי המצב הכללי של הכלב במהלך הטיפול.